Bloemendaal Classic & Sportscars

Austin Healey 100/4 BN1

 • Bouwjaar
  1953
 • Tellerstand
  1796 mijlen
 • Prijs
  €107.500,=
 • Chassisnummer
  BN1-L/146466 en bodynummer 402
 • Motornummer
  1B/139569
 • Kleur
  Ice Blue met blauw lederen interieur en blauwe softtop en tonneau cover
 • Bijzonderheden
  Een van de eerste 500 stuks geproduceerd, zojuist volledig gerestaureerd, matching numbers

Verkoopinformatie

Soms komen we een auto tegen waarvan we de eerste minuut al meteen in de gaten hebben dat het iets moois is. Zo ook deze Austin Healey 100/4 BN1 uit 1953. Tot in het kleinste detail en op het hoogste niveau gerestaureerd door de huidige eigenaar. Een eigenaar die door decennia ervaring en vakmanschap zijn sporen heeft verdient op plaatwerk en spuitwerk van klassieke auto’s en de wens had voor zichzelf een Austin Healey te restaureren. Alleen het moest bij voorkeur wel een bijzondere zijn. Hij kwam in 2010 in het zonnige Florida USA een 100/4 op het spoor die weer een perfecte auto kon worden. Het bleek inderdaad en bijzondere te zijn omdat het een van de allereerst gebouwde Healey’s was, compleet met matching numbers en in meest gezochte kleur: Ice Blue. Een buitenkans zogezegd, en de auto werd gekocht, verscheept naar Nederland en gedurende 8 jaar volledig gerestaureerd.  Een behoorlijk lange periode, want het moest allemaal tussen de normale opdrachten van klanten door worden ingepland. En klanten gaan voor natuurlijk. Maar er was nu in ieder geval geen tijdsdruk en kon puur gewerkt worden om een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau te behalen. En dat is gelukt.

We zijn verheugd dat ons nu is gevraagd deze topper te verkopen en er een heel goed thuis voor te vinden. Dat moet zeker lukken, want wie wil nou niet nummer 402 bezitten? Die “nut and bolt” is gerestaureerd, matching numbers heeft, vakkundig voor u is ingereden en inmiddels op Nederlands kenteken staat.

Natuurlijk is gehele restauratie op bijbehorende foto’s vastgelegd en is de documentatie compleet inclusief een Heritage Certificate wat de originaliteit bevestigd. Vanzelfsprekend staat in het plaatwerk ook het productienummer 402 ingeslagen.

Wie voor het eerste kennis maakt met een Healey 100/4 met zijn ruim 2600 cc 4-cilinder motor, staat versteld van het enorme koppel en dus souplesse. De motor is gekoppeld aan een  drieversnellingsbak met een overdrive op de tweede en derde versnelling. Groot voordeel ten opzichte van zijn 6-cilinder opvolger is het lagere gewicht en het mede daardoor heerlijke stuurgedrag. De zit is voor niet al te lange personen prima en de prachtige lederen kuipstoelen geven voldoende steun. De styling van de auto is onovertroffen en wordt nog eens extra geaccentueerd op het moment dat de voorruit naar beneden is geklapt. Dit was zodanig geconstrueerd om tijdens races, waarvoor de auto veel werd gebruikt, de de luchtweerstand te kunnen verminderen. Nou verwachten we niet dat u gelijk aan de start van een race zult staan met deze Healey, maar het ziet er natuurlijk wel heel speciaal uit.

Een bijzondere auto dus van de hoogste kwaliteit. Die veel rijplezier biedt voor de chauffeur en passagier en ook nog eens een goede investering is. Als u het net zo op waarde weet te schatten zoals wij dat doen, verwelkomen wij u graag.

Technische informatie

Motor
4 cilinder lijnmotor
Brandstofsysteem
2 x SU H4 carburateurs
Cilinderinhoud
2660 cc.
Vermogen
100 pk. bij 4500 t/pm.
Topsnelheid
180 km/h
Versnellingsbak
3 versnellingsbak met overdrive op 2e en 3e versnelling

Opties & accessoires

Mohair softtop

Mohair tonneau cover

Authentieke en zeer zeldzame (opzet)zijruiten

Lederen stoelen

Aluminium kleppendeksel (originele optie)

Aluminium carterpan

Aluminium benzinetank

Schijfremmen voor

Reductiestartmotor

Upgrade oliefiltersysteem

 

 

 

 

 

Historie

Austin ontdekte de Healey voorafgaand aan de “Earls Court Motorshow” van 1952 op de stand van Donald Healey motor corporation.
Leonard Lord, toenmalig Austin directeur kocht de productierechten van Healey nog voordat de beurs opende.
De Healey was door Donald Healey gebouwd van Austin onderdelen wat voor Austin natuurlijk ideaal was. Austin zag in de Healey het antwoord op de Triumph TR sportwagen van het Standard-Triumph concern.
De 100/4 was de eerste Austin Healey. De auto was voorzien van de 2660 cc. metende Austin Atlantic motor. De modellen tot 1955 waren uitgerust met een drie versnellingsbak met optionele dubbele overdrive, vanaf 1955 werd er een vierversnellingsbak toegepast met een optionele enkelvoudige overdrive.
Tevens was er in 1955 en 1956 een 100 M versie beschikbaar met een speciale hoge-compressie cilinderkop waardoor het vermogen van 90 pk. naar 110 pk. toenam. de 100 M kenmerkt zich tevens door de motorkap met louvres, lucas ’24 heures du Mans’ koplampglazen en de speciale voorruit die in twee standen te stellen is. De Austin Healey 100 M (1159 gebouwd) is, na de zeer zeldzame Austin Healey 100 S, de meest gewilde Austin Healey 100/4.
De Healey 100 S (50 stuks gebouwd) is de lichtgewicht raceversie met tot 132 pk. opgevoerde motor, een volledig aluminium body en schijfremmen rondom. De S woog slechts 580 kg. en kende een topsnelheid van 215 km/u.
De Austin Healey kan gezien worden als één van de belangrijkste Britse sportauto’s uit de historie.

Is dit uw droomauto?

Neem contact op voor een afspraak